UNESCO Werelderfgoed

UNESCO Werelderfgoed

Het Rietveld Schröderhuis staat sinds 2000 op de Unesco Werelderfgoedlijst. Wat betekent dit precies en waar heeft het huis deze status aan te danken?

Het Rietveld Schröderhuis staat sinds 2000 op de Unesco Werelderfgoedlijst. Wat betekent dit precies en waar heeft het huis deze status aan te danken?

UNESCO Werelderfgoed is uniek 

Van de Chinese muur en de Grand Canyon tot de Waddenzee en ons eigen Rietveld Schröderhuis. Over de hele wereld vind je gebouwen en (natuur)gebieden die zó bijzonder en betekenisvol zijn dat ze beschermd en behouden moeten worden voor komende generaties. Inmiddels staan er ongeveer twaalfhonderd locaties op de Werelderfgoedlijst. Bekijk hier de volledige lijst.

Verbinden door verhalen

Elke locatie vertelt een inspirerend verhaal dat jong en oud raakt. Door deze verhalen te vertellen en door te geven, blijft de geschiedenis springlevend en leren mensen wereldwijd elkaars cultuur en natuur waarderen. Zo draagt het bij aan respect voor elkaar.

25 jaar Werelderfgoed in 2025 

Het Rietveld Schröderhuis is een hoogtepunt uit de moderne architectuur volgens de ideeën van de kunstbeweging De Stijl. Het woonhuis uit 1924 heeft een uniek ontwerp met strakke horizontale en verticale vlakken en gebruik van primaire kleuren. Meubelmaker Gerrit Rietveld ontwierp het huis voor en samen met Truus Schröder als een uitbundig experiment met een radicale manier van ruimtegebruik. Het Rietveld Schröderhuis is zó uniek dat het in 2000 werd uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. 

Bezoek werelderfgoed in Nederland 

In totaal telt Nederland dertien werelderfgoedlocaties. Deze bijzondere locaties vertellen iets over het verhaal en de positie van Nederland en de Nederlanders in de wereld op het gebied van water, samenleving en design. Hiertoe behoren: 

  • Droogmakerij de Beemster
  • Eise Eisinga Planetarium
  • Grachtengordel van Amsterdam
  • Hollandse Waterlinies
  • Ir. D.F. Woudagemaal
  • Koloniën van Weldadigheid
  • Molencomplex
  • Kinderdijk-Elshout
  • Neder-Germaanse Limes
  • Rietveld Schröderhuis
  • Schokland en omgeving
  • Van Nellefabriek,
  • De Waddenzee
  • Willemstad, Curaçao

Over UNESCO 

Alleen UNESCO kan de werelderfgoedstatus toekennen. Maar de organisatie doet veel meer dan alleen erfgoedbescherming. UNESCO is ook de onderwijs- en wetenschapsorganisatie van de Verenigde Naties. Door middel van internationale samenwerking op het gebied van onderwijs, wetenschap en cultuur zet UNESCO zich in om respect voor elkaar te vergroten en bij te dragen aan vrede in de wereld. 

Managementplan Rietveld Schröderhuis 2024-2034

In 2024 is het huis 100 jaar oud. Een eeuw na de bouw van het huis wandelen nog elke dag mensen nieuwsgierig langs het huis, ze bezoeken het huis, of fotograferen of schetsen de buitenkant. Het Rietveld Schröderhuis is nog altijd een bezienswaardigheid. En terecht. Het Centraal Museum prijst zich gelukkig het huis, dat sinds 2000 op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat, sinds 1987 te mogen beheren.

Dit managementplan beschrijft wat bekend staat als Outstanding Universal Values - culturele en/of natuurlijke waarden die zo uitzonderlijk zijn dat ze nationale grenzen overstijgen en van gemeenschappelijk belang zijn voor huidige en toekomstige generaties van de hele mensheid. In 1972 werden de richtlijnen voor het Werelderfgoed door UNESCO vastgelegd in de ‘Convention Concerning the Protection of the World Cultural and Natural Heritage’. In 1992 heeft Nederland dit verdrag ondertekend en zich verplicht zich in te zetten voor het behoud van het Werelderfgoed op zijn grondgebied. Onderdeel hiervan is dat voor ieder Werelderfgoed een managementplan vereist is.

In onderstaand plan staat de aanpak voor de komende jaren beschreven (2024-2034).